**Decimals Class 6 Ex. 8.2**

**New Ncert Class 6, Chapter 8 Math Free Solution.**

**Exercise 8.2**

**Question 1 :- Express as rupees using decimals.**

**(a) 5 paise**

**(b) 75 paise**

**(c) 20 paise**

**(d) 50 rupees 90 paise**

**(e) 725 paise**

**Solution 1:- **

(a) 5 paise :-

Since, 1 paisa = ₹ 1/100;

So, 5 paise = ₹ (1/100) x 5 = ₹5/100 = ₹0.05.

(b) 75 paise :-

Since, 1 paisa = ₹ 1/100;

So, 75 paise = ₹ (1/100) x 75 = ₹75/100 = ₹0.75.

(c) 20 paise :-

Since, 1 paisa = ₹ 1/100;

So, 20 paise = ₹ (1/100) x 20 = ₹20/100 = ₹0.20.

(d) 50 rupees 90 paise :-

Since, 1 paisa = ₹ 1/100;

So, 90 paise = ₹ (1/100) x 90 = ₹90/100 = ₹0.90;

50 rupees 90 paise = ₹ 50 +₹ 0.90 = ₹50.90.

(e) 725 paise :-

Since, 1 paisa = ₹ 1/100;

So, 725 paise = ₹ (1/100) x 725 = ₹725/100 = ₹7.25.

**Question 2 :- ****Express as metres using decimals,**

**(a) 15cm**

**(b) 6cm**

**(c) 2m 45cm**

**(d) 9m 7cm**

**(e) 419 cm**

**Solution 2:-**

(a) 15cm :-

Since, 1 cm = 1/100 metre.

So, 15cm = (1/100) x 15 metre = 15/100 metre = 0.15 metre.

(b) 6cm :-

Since, 6cm = 6/100 metre.

So, 6cm = (1/100) x 6 metre = 6/100 metre = 0.06 metre.

(c) 2m45cm :-

Since, 1 cm = 1/100 metre.

So, 45 cm = (1/100) x 45 metre = 45/100 metre = 0.45 metre.

thus, 2m 45cm = 2 + 0.45 metre = 2.45 metre.

(d) 9m7cm :-

Since, 1 cm = 1/100 metre.

So, 7 cm = (1/100) x 7 metre = 7/100 metre = 0.07 metre.

thus, 9m 7cm = 9 + 0.07 metre = 9.07 metre.

(e) 419cm :-

Since, 1 cm = 1/100 metre.

So, 419 cm = (1/100) x 419 metre = 419/100 metre = 4.19 metre.

**Question 3 :- Express as cm using decimals.**

**(a) 5 mm**

**(b) 60 mm**

**(c) 164 mm**

**(d) 9 cm 8 mm**

**(e) 93 mm**

**Solution 3:-**

(a) 5 mm :-

Since 1 mm = (1/10) cm

So, 5 mm = (1/10) x 5 cm = 5/10 cm = 0.5cm.

(b) 60 mm :-

Since 1 mm = (1/10) cm

So, 60 mm = (1/10) x 60 cm = 60/10 cm = 6.0cm.

(c) 164 mm :-

Since 1 mm = (1/10) cm

So, 164 mm = (1/10) x 164 cm = 164/10 cm = 16.4cm.

(d) 9cm 8mm :-

Since 1 mm = (1/10) cm

So, 8 mm = (1/10) x 8 cm = 8/10 cm = 0.8cm.

Therefore, 9cm 8mm = 9+0.8 cm = 9.8cm.

(a) 93 mm :-

Since 1 mm = (1/10) cm

So, 93 mm = (1/10) x 93 cm = 93/10 cm = 9.3cm.

**Question 4 :- Express as km using decimals.**

**(a) 8 m**

**(b) 88 m**

**(c) 8888 m**

**(d) 70km 5m**

**Solution 4:-**

(a) 8m :-

Since 1 m = (1/1000) km;

So, 8m = (1/1000) x 8 km = 8/1000 km = 0.008km.

(b) 88m :-

Since 1 m = (1/1000) km;

So, 88m = (1/1000) x 88 km = 88/1000 km = 0.088km.

(c) 8888m :-

Since 1 m = (1/1000) km;

So, 8888m = (1/1000) x 8888 km = 8888/1000 km = 8.888km.

(d) 70km 5m :-

Since 1 m = (1/1000) km;

So, 5m = (1/1000) x 5 km = 5/1000 km = 0.005km.

Hence, 70km 5m = 70+ 0.005 km = 70.005 km.

**Question 5 :- Express as kg using decimals.**

**(a) 2 g**

**(b) 100 g**

**(c) 3750 g**

**(d) 5 kg 8 g**

**(e) 26 kg 50 g**

**Solution 5:-**

(a) 2 g :-

Since 1 g = (1/1000) kg;

So, 2 g = (1/1000) x 2 kg = (2/1000) kg = 0.002 kg.

(b) 100 g :-

Since 1 g = (1/1000) kg;

So, 100 g = (1/1000) x 100 kg = (100/1000) kg = 0.01 kg.

(c) 3750 g :-

Since 1 g = (1/1000) kg;

So, 3750 g = (1/1000) x 3750 kg = (3750/1000) kg = 3.750 kg.

(d) 5kg 8g :-

Since 1 g = (1/1000) kg;

So, 8 g = (1/1000) x 8 kg = (8/1000) kg = 0.008 kg.

Hence, 5kg 8g = (5+0.008) kg = 5.008 kg.

(e) 26kg 50g :-

Since 1 g = (1/1000) kg;

So, 50 g = (1/1000) x 50 kg = (50/1000) kg = 0.05 kg.

Hence, 26kg 50g = (26+0.05) kg = 26.05 kg.

**Chapter 8 Decimals Class 6 Exercise. 8.2 for Free**