**Ratio and Proportion**** Class 6 Ex. 12.3**

**Ratio and Proportion, Ncert Class 6, Chapter 12, Exercise 12.3 Math Free Solution.**

**Exercise 12.3**

**Question 1 :- If the cost of 7m of cloth is ₹ 1,470, find the cost of 5m of cloth.**

**Solution 1:-**

Given that, cost of 7 m of cloth = ₹1,470;

The cost of 1 m of cloth is = ₹ 1,470/7

Cost of 5 m of cloth = ₹[(1,470/7)] x 5 = ₹(210 x 5) = ₹ 1050

Thus, the required cost = ₹ 1,050.

**Question 2 :- Ekta earns ₹ 3000 in 10 days. How-much, will she earn in 30-days?**

**Solution 2:- **

In 10 days Ekta earn ₹ 3,000;

In 1 days Ekta will earn ₹ (3,000/10) ;

In 30 days Ekta will earn ₹(3,000/10) x 30 = ₹9,000;

Hence, the money-earned by Ekta in 30 days = ₹9,000.

**Question 3 :- If it has rained 276-mm in the last 3 days, how many-centimeter of rain will fall in one full week (7-days)? Assume that the rains continue to fall at the same-rate.**

**Solution 3:-**

In last 3 days, the rain falls = 276 mm;

In 1 day, the rain falls = (276/3)mm;

In one week (7 days), the rain will fall = (276/3) x 7 mm;

= 92 x 7 mm = 644 mm or 64.4 cm [Since, 1 cm = 10 mm]

Hence, the amount of rain fall in a week(7 days) = 64.4 cm.

**Question 4 :- Cost of 5-kg of wheat is ₹ 91.50.**

**(a) What will be the cost, of 8-kg of wheat?**

**(b) What quantity, of wheat can be purchased in ₹ 183?**

**Solution 4:-**

(a) The cost of 5-kg of wheat is = ₹ 91.50;

Cost of 1 kg of wheat = ₹ (91.50/5);

Cost of 8 kg of wheat = ₹ [(91.50/5) x 8] = 18.30 x 8 = ₹ 146.40;

Hence, the required cost = ₹ 146.40.

(b) The quantity of wheat purchased in ₹ 91.50 = 5 kg;

The quantity of wheat purchased in ₹ 1 = (5/91.50) kg;

The quantity of wheat purchased in ₹ 183 = [(5/91.50) x 183] kg;

So, the required quantity of wheat = 10 kg.

**Question 5 :- The temperature dropped, 15-degree Celsius in the last 30-days. If the rate of temperature drop remains the same, how-many degrees will the temperature drop in the next ten-days?**

**Solution 5:-**

In last 30-days, temperature dropped = 15 degree Celsius;

For 1-day, the quantity of drop in temperature = (15/30) degree Celsius;

In last 10 days the quantity of drop is temperature = [(15/30) x 10] degree Celsius = 5 degree Celsius

Hence, the required drop in temperature in last 10 days = 5 degree Celsius.

**Question 6 :- Shaina pays ₹ 15,000 as rent for 3 months. How-much does she has to pay, for a whole year, if the rent per month remains same?**

**Solution 6:-**

Amount of rent paid in 3 months = ₹ 15,000;

Amount of rent paid in 1 month = ₹ (15,000/3);

Amount of rent paid in 12 months = ₹ [(15,000/3) x 12] = ₹ 60,000

So, the required amount of rent paid in 1 year = ₹ 60,000.

**Question 7 :- Cost of 4 dozen bananas is ₹ 180. How many, bananas can be purchased for ₹ 90?**

**Solution 7:-**

Since 1 dozen = 12 units;

So, 4-dozen of bananas = 12 x 4 = 48 bananas;

₹ 180 is the cost of 4 dozen = 4 x 12 = 48 bananas;

₹ 1 is the cost of = (48/180) bananas = 60 bananas;

₹ 90 is the cost of = (0.26 x 90) bananas = 24 bananas

So, the required number of bananas = 24

**Question 8 :- The weight, of 72-books is 9-kg. What is the weight of 40-such-books?**

**Solution 8:-**

Weight of 72 books = 9 kg;

Weight of 1 books = (9/72) kg;

Weight of 40 books = [(9/72) x 40] kg = 5 kg;

Hence, the required weight = 5 kg.

**Question 9 :- A truck requires, 108-litres of diesel for covering a distance of 594-km. How much diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650-km?**

**Solution 9:-**

To cover 594 km, the amount of diesel required = 108 litres;

For 1-km, the required amount of diesel = (108/594) litres;

To cover 1650 km, the amount of diesel required = [(108/594) x 1650] litres = 300 litres;

So, the required amount of diesel = 300 litres.

**Question 10 :- Raju purchases 10-pens, for ₹150 and Manish buys 7 pens, for ₹ 84. Can you say who got the pens-cheaper?**

**Solution 10:-**

For Raju,

Cost of 10 pen = ₹150

Cost of 1 pen = ₹ 150/10 = ₹ 15

For Manish,

Cost of 7 pens = ₹ 84

Cost of 1 pen = ₹ 84/7 = ₹12

Since, ₹ 12 < ₹ 15, So, Manish got the pens cheaper than Raju.

**Question 11 :- Anish made 42 runs in 6 overs and Anup made 63 runs in 7 overs. Who made more runs per over?**

**Solution 11:-**

For Anish,

Number of runs made by Anish in 6 overs = 42 runs;

The number of runs made by Anish in 1-over = 42/6 = 7 runs;

For Anup,

Number of runs made by Anup in 7 overs = 63 runs;

The number of runs made by Anup in 1-over = 63/7 = 9 runs;

Since, 9 runs > 7 runs;

So, Anup has made more runs.

**Chapter 12 Ratio and Proportion Class 6 Exercise. 12.3 for Free.**